1404-1396 är intressant stöd för omslag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Veckans nedgångar på de amerikanska börserna utökades på tisdagen, sedan USA:s flygattacker mot Islamiska Staten i Syrien gett bränsle åt rådande geopolitisk oro. Samtidigt tyngdes läkemedelssektorn av att flera bolag backade efter de nya skatteregler som USA infört för att avskräcka bolag från förvärv av utländska bolag med syftet att byta skattehemvist.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,7 procent lägre på indexnivån 17.059, medan det breda S&P 500 backade 0,6 procent till 1.983. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 0,4 procent till 4.509.

Omsättningen uppgick till cirka 660 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

”Vi kommer att fortsätta gå sidledes tills vi får tydligare signaler om huruvida inbromsningen den här månaden är något att lägga vikt vid. De nya skattereglerna tynger också marknaden på kort sikt”, sade Sam Turner, fondförvaltare på Riverfront Investment Group i Richmond, Virginia, till Bloomberg News.

Marknaden följde noga utvecklingen i Mellanöstern, där USA genomförde flygattacker mot Islamiska Staten i Syrien tillsammans med sina allierade i regionen. USA genomförde även flygattacker mot den militanta gruppen Khorasan i Syrien. Bakgrunden till attacken var enligt Pentagon en ”nära förestående” terrorattack på amerikansk mark, skriver Bloomberg News.

Att det amerikanska finansdepartementet snävade åt skattereglerna för att avskräcka bolag från att flytta sina legala huvudkontor till lågskatteländer fick flertalet aktier på fall. Abbvie och Medtronic, båda involverade i köp av irländska bolag, backade 2,0 respektive 2,9 procent.

Pfizer, som enligt källor till Bloomberg News fortsatt överväger nya bud på Astra Zeneca, ska dock enligt samma källor inte ha blivit avskräckt av de nya skattereglerna.

3D-printingbolaget 3D Systems, sektorkollega till Arcam, lyfte 2,7 procent efter att en analytiker på Piper Jaffray sagt att bolaget oväntat kan ha ingått ett avtal med General Motors värt 6-8 miljoner dollar. Analytikern ska ha fått uppgifterna från kontakter inom sektorn, enligt Bloomberg News.

På statistikfronten kom ett snabbestimat över inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA in något under förväntan, då det var oförändrat på 57,9 i september, jämfört med förväntningarna på 58,0.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att snabb-PMI signalerade ytterligare en månad av ”imponerande tillväxt” i USA:s tillverkningsindustri i september.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I PA-indexet varnas för att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå och cykelmässigt säger WT-cykel oss att vi ska avvakta med nya köp”. Även om inte nedgångstakten igår var så kraftfull släppte säljarna inte in köparna vid något tillfälle. Stängningen vid 1405,3 skedde på absolut dagslägsta och motsvarade en nedgång på 0,9 procent.

I fredags noterades en bearish hanging man och igår bjöds vi på en röd closing marubozu vilket innebär att vi har en bekräftad omslagsformation. Nu möter zonen mellan 1404-1396 upp och därefter 1384 och 1376. Den kommande veckan har historiskt inneburit nedgångar i 53 procent av fallen vilket gör månadsskiftet till ett av de sämre och samtidigt noteras kursen i det tidsfönster där vi kan förvänta oss en lågpunkt.

Volymen igår var den högsta under en nedgångsdag sedan den 11 april och hela 58 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. HM, Volvo, Nordea och Ericsson stod för de största volymerna och det påverkar sentimentet negtivt. Glaset är något mer halvtomt.

Totalt steg 157 aktier igår medan 345 stängde ner. 21 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev HM B där aktier för 1601 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 1378 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 995 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som föll med 13 punkter hade Volvo B, Eric B och Nokia som tillsammans tyngde indexet med 4,8 punkter.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämsta sektorer blev verkstad och hälsovård (lite spretigt och svårbedömt).

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SHB A (+0,4%) följt av Lundin Petroleum (+0,2%) och ABB (+0,0%). Sämst gick Volvo B (-3,9%) och AstraZeneca (-3,6%) följt av SSAB A (-3,0%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Volvo: håller presskonferens vid lastbilsmässan IAA i Hannover (Volvo Lastbilar, Bussar och Renault) kl 10.30
– Scania: håller presskonferens vid lastbilsmässan IAA i Hannover kl 12.00
– Ericsson: telefonkonferens om köp av Apcera kl 17.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arocell: anmälningstid i nyemission avslutas
– Inwido: anmälningstid för allmänheten inför notering på Stockholmsbörsen avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
* Millicom: i Miami, USA, webbsänd kl 16.00-23.00 (viktigt för de som handlar denna aktie)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (prel) september kl 3.35
– KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
– Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 9.30
– SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
* Tyskland: IFO-index september kl 10.00
* USA: försäljning nya bostäder augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Esther George talar om ekonomi kl 3.15
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
– Fed: Loretta Mester talar om penningpolitik kl 18.05
– Fed: Charles Evans talar om arbetsmarknad kl 19.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

USA: Så här skrev jag igår: ”Även om edgen är något bättre idag än i måndags är det enligt mitt sätt att se det ungefär 60 procent chans till att kursen står lägre om en vecka. Det utseende vi har nu har jag sett 35 gånger de senaste 12 åren och i 21 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare”. Efter ett inledande negativt pattern gap föll kursen inledningsvis ner mot 1987 där köparna tillfälligt sög upp säljtrycket. Det tog en halvtimme innan gapet var stängt men köparna saknade självförtroende att driva kursen högre. Resten av dagen dominerades av säljarna. Stängningen vid 1982,9 skedde på absolut dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

De tre senaste dagarnas kursstaplar har stängt långt ner och momentumet för nedgång har tilltagit, samtidigt som både 2000- och 1991-nivån punkterats. På nedsidan bevakar jag åter utvecklingen kring stödet vid 1978.

Kursen har sedan den nya ATH-noteringen i fredags fallit med 1,8 procent fram till gårdagens stängning. MACD lämnade en säljsignal i den 10/9 och de två senaste veckorna har momentumet för nedgång tilltagit.

Volymen igår var lägre än i måndags men trots det 6,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

För andra dagen i rad var det ingen sektor som stängde på plus igår. Sämst gick ickecykliska konsumentprodukter och hälsovård men även verkstad gick dåligt.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 1,6 procent och stängde på $102,6. Google fortsatte ner med 1,1 procent för att stänga vid $581,1. Twitter vände upp och steg med 0,4 procent för att till slut stänga vid $52,2. Den sociala kollegan Facebook vände upp och steg med 1,9 procent och stängde på $78,3. Lite svårtolkat mönster att IT-jättarna stiger en sur dag som igår, det kan vara ett tecken på bättre riskaptit än vad grafen visat de senaste dagarna – spännande.

Asien: De inledande nedgångarna på de asiatiska börserna har avtagit.Det är mestadels små uppgångar i Asien nu på morgonen. Nikkei som var stängt igår laggar övriga index. Sex av tio sektorer backar och den australiska börsen faller mest i spåren på en stärkt valuta.

Nikkei: -0,5%
Kospi: +0,2%
Shanghai: +0,9%
Hang Seng: +0,4%
Taiwan: +0,1%
Bombay: -0,4%
All Ordinaries: -1,0%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar